Hur ni skapar en tidsplan till ert bröllop

Att planera en bröllopsdag kan vara en stor utmaning, särskilt när det kommer till att sätta upp en tidsplan. Med en bra tidsplan kan ni säkerställa att allt flyter på utan problem och att ni och era gäster får en underbar och minnesvärd dag. Här följer några tips och råd för att hjälpa er att sätta upp en tidsplan för ert bröllop.

Det har blivit alltmer vanligt de senaste åren är att ha en långsamare och mer avslappnad bröllopsdag där man fokuserar på de stora viktiga bitarna och undviker att ha flera mindre moment. En välplanerad tidsplan är dock lika viktig oavsett hur ni väljer att strukturera er bröllopsdag, så lägg gärna lite tid på att planera kring de olika momenten eftersom detta innebär att ni och era gäster inte behöver stressa utan kan njuta av varje ögonblick.

Dagen börjar långt innan gästerna anländer till ceremonin. För er egen skull är det rekommenderat att ni planerar för förberedelserna i er tidsplan och ser till att ni har gott om tid att göra er fina och redo för ert bröllop. Försök att inte ha något annat på er egen agenda utan portionera ut andra uppgifter till personal, föräldrar, syskon eller vänner så att ni har så lite att göra på förmiddagen som möjligt.

Om ni väljer att arrangera “first look” kan det vara fördelaktigt att redan innan bestämma tid och plats för detta och prata ihop er med er bröllopsfotograf så att alla vet vad som gäller. Förslagsvis sker detta minst en timme innan gästerna anländer till er ceremoni så att ni har gott om tid och inte behöver stressa. Skulle det bli tid över är detta ett bra tillfälle att gå igenom detaljerna kring ceremonin en extra gång eller äta något litet och dricka ett glas vatten.

När det kommer till själva ceremonin så kan den vara i allt från 15 minuter till över en timme. Prata ihop er med er präst eller vigselförrättare som kan ge en ungefärlig tid och planera utifrån detta. Tänk på att ge era gäster tid att ta sig till platsen, hälsa och sätta sig till rätta i lugn och ro. Era gäster ska vänta på er och inte tvärtom! Om det finns planer på att ha tal eller andra inslag under ceremonin, se till att det finns tid för detta också.

Efter ceremonin är det vanligt att brudparet blir gratulerade av sina gäster, till exempel när man går ut ur kyrkan. Se till att det finns gott om tid i er tidsplan så at ni kan hälsa på alla era gäster innan nästa moment.

Mellan ceremonin och middagen blir det allt vanligare att man har brudskål och bröllopstårta, eller någon form av snittar eller tilltugg, samtidigt som det hålls något tal eller arrangeras någon mingellek. I de fall då ceremonin hålls lite senare på dagen eller varar lite längre kanske detta moment uteblir och gästerna tar sig till middagslokalen direkt istället.

Det blir mer och mer populärt att ha en lång middag, med en meny som består av flera rätter som serveras under en längre tid. Vanligtvis tar en bröllopsmiddag mellan två till fyra timmar, men det beror dels på antalet rätter men även på antalet talare och andra roliga inslag.

Det är viktigt att se till att det finns tid för detta, så prata med er toastmaster eller toastmadam så att tidsplanen för middagen anpassas efter antalet talare och inte tvärtom. Det kan också vara en bra idé att redan innan bröllopet informera varje talare om hur lång tid de har på sig. Det kan även vara bra att ha med tid för pauser under middagen i sin tidsplan så att gästerna kan sträcka på benen och ta lite frisk luft om det behövs.

Efter middagen är det ofta dags för dans och fest, som enligt tradition inleds med brudparets första dans. Oavsett om ni väljer att utföra detta eller inte så se till att det är något som markerar att middagen är slut och att festen nu börjar så att gästerna taggar till.

En bröllopsfest kan vara länge, men många gör misstaget att inte planera in ett slut. Det är viktigt att festen avslutas på topp eftersom det är något som gästerna kommer ihåg. Vanligast är att bröllopsparet lämnar lokalen strax efter midnatt i samband med att man bjuder på någon form av vickning (“nattamat”) eller fika för att markera att festen börjar närma sig sitt slut. Informera ert band eller DJ så ser de till att festen öser på fram och avslutar på ett snyggt sätt utan att festen dör ut.

  • Gör alltid en tidsplan så att ni vet på ett ungefär hur dagen kommer se ut

  • Portionera ut arbetsuppgifter så att ni har så lite att göra och hålla koll på som möjligt

  • Om ni ska ha “first look” eller fotografering innan ceremonin så se till att det finns gott om tid för detta

  • Hör mer er präst eller vigselförrättare hur länge de tror att ceremonin kommer vara

  • Ge era gäster gott om tid att ta sig mellan de olika momenten

  • Var tydliga med er toastmaster och toastmadam hur ni vill att middagen ska utformas så att de kan planera med eventuella talare

  • Ha med ett slut på festen i er tidsplan så att allt avslutas på topp!

Föregående
Föregående

Vad är “vickning” på ett bröllop?

Nästa
Nästa

Hur man väljer de bästa platserna för bröllopsfotograferingen